Poradenství pro podnikání v Rusku.

Gazprom

31.05.2014 01:10

Gazprom (rusky Газпром; dlouhá verze: Открытое Aкционерное Oбщество Газпром) je největší exportér zemního plynu na světě.
 

Gazprom bude těžit plyn i v Bolívii. Gazprom dodává plyn i na trh Spojených států kde drží asi 5% podíl. Někteří kritici v tom vidí politickou zbraň, kterou využívá Kreml a že dochází k účelovým změnám cen pro země, které nejsou v oblibě u ruských politiků. Vedení a představitelé Gazpromu to však odmítají.Tato teorie má ale vážné trhliny zvláště když se podíváme na poměr světových tržních cen plynu a cen které musí platit české domácnosti distributorovi německé skupině RWE. Zatímco Gazprom prodával RWE surovinu za světové ceny na pětiletém minimu, české domácnosti platí ceny odvozené od maximálních cen plynu z roku 2008.


Rozdílné ceny plynu a jiných surovin mohou být uplatňovány, ale jen do výše tržních cen stanovených světovými burzami. Země které si uchovaly přátelské vztahy s Ruskem dostávaly tuto surovinu za výhodnějších podmínek. Např. Ukrajina nemusela do roku 1996 platit za plyn vůbec. zdroj:Wikipedia

Vyhledávání