Poradenství pro podnikání v Rusku.

Plynovod Turkish Stream (Турецкий поток)

02.08.2016 11:46

Představitelé Turecka a  Ruska znovu jednají o obnovení projektu Turkish Stream (Турецкий поток). Jedná se o plynovod do Evropy přes Turecko. Je to složitý projekt a jeho obnovení je závislé na mnoha ekonomických a politických faktorech, uvedl mluvčí prezidenta RF.

Historie projektu

Dohoda o výstavbě plynovodu vznikla v prosinci 2014. Původně bylo plánováno, že dopravované množství plynu bude 63 miliard kubických metrů plynu ročně, z čehož 16 miliard kubických metrů  bude doručeno do Turecka a zbytek plynu na přečerpávající stanici u turecko-řeckých hranic.

V té době bylo také oznámeno, že jednání o mezinárodní dohodě bude odloženo, kvůli politické situaci v Turecku. Následně se situace mezi Tureckem a Ruskem prudce zhoršila. Důvodem byla skutečnost, že turecké letectvo sestřelilo v listopadu 2015 ruský bombardér Su-24 nad Sýrií. Incident vedl k řadě restriktivních opatření v oblasti obchodně - hospodářských vztahů s Tureckem. V prosinci 2015 ruská vláda rozhodla pozastavit činnost smíšené mezivládní Rusko - turecké komise pro obchod a ekonomickou spolupráci. Později bylo oznámeno, že výstavba plynovodu byla pozastavena.

V červnu 2016 měl  ruský prezident Vladimir Putin  telefonický rozhovor s jeho tureckým protějškem R.T. Erdoganem.  Rozhovor byl reakcí na omluvu za sestřelení bombardéru a společně projevili zájem o vyřešení této situace.

Po rozhovoru Putin nařídil vládě, aby zahájila jednání s Tureckem o obnovení spolupráce v obchodu a i dalších oblastech, včetně obnovení jednání o výstavbě plynovodu.

Vyhledávání