Poradenství pro podnikání v Rusku.

Výrobci sýrů a vinaři z Francie budou vyrábět svoje produkty v Rusku

16.11.2015 13:52

Francouzští vinaři projevují zájem o spolupráci s ruskými společnostmi. Mají v úmyslu vyrábět víno v Rusku pomocí francouzské technologie. Toto souvisí se sankcemi, kvůli kterým je v Rusku omezen prodej vína ze zemí EU.

V letošním roce proběhla také podnikatelská mise v Baškirské republice, která leží na Jižním Uralu na hranici evropské části Ruské federace (hlavní město je Ufa). Zabývala se výrobou sýrů v tomto regionu.

Navíc Francie má zájem o spolupráci ve výstavbě vysokorychlostní magistrály Moskva – Kazaň a probíhají i jednání v této oblasti.

Je však zde problém sankcí proti Rusku. Banky ze zemí EU přestaly vydávat úvěry na dlouhodobé projekty v Rusku a realizace těchto projektů není možná bez dohledu francouzského ministerstva financí. Všechny projekty budou realizovány, ale vzhledem k nedostatku finančních prostředků, ve vzdálenější perspektivě. Čínské společnosti tyto problémy naopak nemají a přichází s programy dlouhodobého financování.

 

 

Po zavedení sankcí výrazně klesl vzájemný obchod mezi Ruskem a Francií. Za 8 měsíců roku 2015 klesl o 40 %. Naproti tomu mezi Čínou a Ruskem se mnohonásobně navýšil.

Vyhledávání